På tal om RFSU och Sex...

onsdag, augusti 22, 2012

Jag ska skriva om ett ämne som jag brinner för.
Ett ämne som det har skrivits en del om i media de senaste dagarna.
Jag är aktiv i en organisation som startades för att lyfta upp de ungdomsproblem som få talar om och som man inte vill erkänna existerar. Jag har tagit del av olika forskningar och artiklar i ämnet och det slår mig hur lite man talar om dessa reslutat. Låt mig dela lite av denna forskningen och statistik jag har hittat:
 
- Var tionde tjej i gymnasiet har någon gång tvingats eller övertalats till sex mot sin vilja.
- Unga tjejer använder sex som ångestdämpande medel.
- Ungdomar som haft en tidig samlagsdebut skattar själva sin allmänna hälsa och sitt psykiska välbefinnande som sämre än vad deras jämnåriga kamrater gör. Detta gäller i synnerhet för flickorna. (Framkommer av en enkätundersökning bland närmare 2200 svenska 15-åringar, som publiceras i facktidskriften Scandinavian journal of caring sciences)
- Det sexuellt överförbara viruset HPV tar ca 300 människors liv varje år i Sverige genom de 6-10 cancerformer viruset orsakar. (Läkartidningen)
- HPV-positiva muncancerfall ökat med 700 procent på 30 år genom en kraftig ökning av oralsex.(Läkartidningen)
- 13-åringar får lära sig tekniken för analsex, trots att vi idag vet att analsex kan leda till ökad tarmcancer.
- Ungdomar som väntar med sex i sin relation har bättre förutsättningar att ha en lyckad relation. (publicerad forskning i Journal of Family Psychology)
- Ett av fyra svenska par med barn separerar inom fyra år efter att barnet fötts. (statistiska centralbyrån)
- Resultaten, som publicerats i Journal of Health Economics, visar att risken att drabbas av depression är dubbelt så stor hos sexuellt aktiva tjejer jämfört med icke sexuellt aktiva.
- Tjejerna som säljer sex har blivit osynligare i takt med att gatan flyttat in på nätet.(Stockholms- polisens människohandelssektion)
- Siffror från brottsförebyggande rådet visar att antalet sexualbrott har mer än tredubblats de senaste 28 åren. (Siffror från 2005)
- Barn säljer sex på gatorna i Stockholm. Barnprostitution är ett växande problem. ( Prostitutionsgruppen )
 

Detta är bara några av de konsekvenser av vårt översexualiserade samhälle.
Vi lever i ett samhälle där individens frigörelse från varje norm står i centrum. Vi ser hur familjer splittras, äktenskap upplöses, barn som har brist på kärlek och anknytning, unga tjejer som utvecklar självdestruktiva beteenden. Resultat från olika studier visar på ett klart ökande antal livstidspartners, en ökning av tillfälliga sexuella kontakter, en ökad öppenhet för gruppsex och en minskning av antalet människor som anser att samlag endast bör förekomma i fasta relationer.
Rapporten "Ungdomar och sexualitet" beskriver en förändring i synen på sex bland ungdomar, bland annat genom att allt färre anser att sex enbart hör hemma i ett fast förhållande. Samtidigt så ser vi en ökning av klamydiafall i Sverige.
HPV-positiva cancerfall ökar. Depressionen bland unga ökar. Sexmissbruk har blivit allt vanligare.Vi talar väldigt sällan om konsekvenserna av tillfälliga sexuella kontakter, gruppsex och flera samlagspartner. Det talas väldigt lite om riskerna. Varför? För att sexindustrin säljer.
Det finns längre inget utrymme för ungdomar och deras känslor. Allt handlar om konsumtion, i detta fall konsumtion av sex, helt utan ansvar eller känslor.
Det jobbas hårt för att sexualisera våra barn, samt urholka kärnfamiljen, som är ett av de fundament som samhället vilar på. Men ansvaret att också tala om riskerna verkar ingen vilja ansvara för.
Kondomer delas ut gratis som skydd mot allvarliga sjukdomar. Men hur ska dessa barn & ungdomar skydda sina psyken?
Finns det något skydd för den tjejen som använder sex som ångestdämpande medel?
Finns det skydd för den killen som har blivit en sexmisbrukare?
Finns det något skydd för den tjej/kille som tvingas till en sexuell aktivitet pga att deras partner har sett på för mycket porr? Vi talar om barn.
Barn som offras på sexualiseringen och yttrandefrihetens altare.
Barn som inte längre får vara barn. Vi tar inte hänsyn till den forskningen som finns eftersom den är obekväm i detta fall.
Den visar klart och tydligt hur ett översexualiserat samhälle har påverkat våra barn negativ.

När UR och RFSU släppte filmen "Sex på kartan"var målet att visa den för hela landets 14-15-åringar. För er som har sett "Sex på kartan" så vet ni att porr och analsex ses som något vanligt, något normalt. Denna film visas redan ute på skolorna i Sverige.
Föräldrar ska kunna sända sina barn till skolan med förtroende för att barnen, och de värderingar de har med sig hemifrån inte kränks. Men tyvärr så kränks de värderingarna så fort " Sex på kartan" visas i klassrummen. Vilken förälder vill att deras barn i väldigt ung ålder ska vara sexuellt aktiv? Fakta och undervisning i ämnet behöver bli bättre men RFSU:s värdepåståenden är inte objektiva sanningar.
RFSU är så övertygade om sina egna värderingars riktighet att dom inte känner igen värderingar utan tror att detta är objektiva åsikter.
Den sexualmoral som ungdomar och barn idag får ta del av i skolan passar inte alla och den passar inte majoriteter. Det som man tror sig dela som fakta är egna värderinga som väldigt ofta inte stämmer överens med föräldrars värderingar.
Barn  stressas av oss vuxna att ha en tidig samlagsdebut.
Sex framstås inte som något fint och frivilligt utan som ett nödvändigt ont som man måste sätta igång med fortast möjligt.
Samlagsdebut vid 15-års ålder är en indikator för en riskfylld livsstil och problematisk livssituation, vilket bör uppmärksammas mer inom folkhälsoarbetet och skolan.
Det är anmärkningsvärt att skolverket anlitar en lobby och intresseorganisation som RFSU att hålla i sexualundervisningen i skolan.
Ingen annan organisation har ett sådant inflytande i skolan.
Ingen lobbyorganisation ska få ha monopol i att få förmedla sin syn på sex och sexualitet innanför skolans väggar.

Det finns en annan livsstil, än den som barn och ungdomar får höra i skolan.
Vi måste återigen etablera och försvara de grundläggande etiska värdena och hävda rätten till en sund sexualitet som håller för livet.
Barnens välmående ska vara viktigare än rätten att få uttrycka och yttra sig. Det måste handla om barnens rättigheter snarare än om sexuellt avikandes rättigheter.
Vi måste tala mer om långsiktighet, trohet och kärlek. Vi måste även förmedla att med handlingar kommer ansvar.Vilka handlingar det än kan vara.
Skolan har ett ansvar att skydda barnen mot propaganda och där har skolverket misslyckats då de bjuder in RFSU.
Det är dags att reagera. Det är vår uppgift, vi vuxna.
Vi ser en negativ utveckling i samhället och det är upp till oss att se till att trenden förändras.
Förändring kräver tålamod, tid, vilja och mod.
Det är inte omöjligt men det är inte lätt.
Det kräver att man går mot strömmen och står på sig även när det blåser kallt.

Jag gillar citatet av Hans F Hansen: "It takes Nothing to join the crowd. It takes everything to stand alone."

6 kommentarer:

 1. Filmen som du refererar till har jag inte sett, men i stora drag håller jag med dig. Drar mig till minnes min egen skolgång (jag är född -81), och redan då var RFSU minst sagt synliga. Sex beskrevs som något... plojigt och skojigt, skulle man väl kunna säga. Det pratades kondomer och samlagsställningar långt innan jag och mina klasskamrater hade åldern inne. Jag tycker att det är bra ATT det pratas om sex i god tid, med tanke på att många barn/ungdomar ändå debuterar tidigt, men det måste finnas andra sätt att prata om det och det MÅSTE finnas utrymme att prata om olika värderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste erkänna att jag aldrig hade RFSU på besök i min skola. Min skola valde att inte bjuda in dem.
   Det som jag ogillar är att man pratar med Barn om saker som man kanske kan vänta med tills dom kommer upp i mogen ålder.
   Sen kan man absolut prata om sex. Men det görs på fel sätt.

   Kul att du kommentera?=)

   Radera
 2. Intressant! Och jag håller med om att det är bra att det pratas om det i skolan eftersom så många debuterar tidigt, men att utrymme måste finnas för olika värderingar! Och att man verkligen poängterar vikten av ömsesidig respekt och att ett nej är ett nej. Hur, när och var osv är ju upp till den enskilda individen och man kan bara göra sitt bästa med sina egna barn tyvärr.
  Även om skolan är hur bra som helst (eller inte) så är det i slutändan föräldrarna som bär det yttersta ansvaret. Önskar att man kunde banka in vikten av närvaro och intresse i alla föräldrar som tycker att karriären är viktigare än att vara med sina barn..... <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, utrymme för olika värderingar måste finnas och det tycker jag man har missat.
   Och det är som du säger: Man kan bara göra sitt bästa med sina egna barn. Men det är där det blir en krock om man försöker lära sitt barn att sex är något som är bra att vänta med tills man hittar någon man vill vara med men sen i skolan får dom höra att ens egna njutning är det viktigaste. Och att skydda sig. Jag skulle inte vilja att min 13 åring får lära sig om hur man har analsex. Speciellt inte när det kan orsaka sådana skador som det gör.
   Föräldrar bär absolut det yttersta ansvaret men staten vill också göra anspråk på det ansvaret.
   Det är tydligt när man bjuder in en organisations om RFSU och tar deras värderingar som sanningar.
   Men tänk så bra våra barn skulle må om alla föräldrar är närvarande i sina barns liv. Det är något som också måste ändras...=)
   Tack för en bra kommentar=)

   Radera
 3. Jag kan bara hålla med. Det måste till en förändring och det är vi vuxna som måste stå upp för barnen och ungdomarna, och inte låta oss sjunka ner i den passivitet som för det mesta råder idag. En passivitet som leder till att RFSU får härja fritt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, håller helt och hållet med dig!

   Radera

b o s t r o m s All rights reserved © Blog Milk - Powered by Blogger