Mobbning

fredag, december 09, 2011

Jag har svårt att uttrycka mig efter att ha sett den film som just nu florerar. Sen om den är fejk eller inte spelar ingen roll. Jag mår illa av att se hur en så ung människa som har hela livet framför sig mår så dåligt. ( Jonah Mowry, whats going on)
 Friends hade en reklamfilm för några år sen som handlade om en liten kille som alltid kom hem med en ryggsäck full med ord som cp-unge, mes och tönt. När denna lilla kille sen kommer hem med ett leende och tar upp ordet hej från sin ryggsäck så blev det så tydligt för mig. Hur lätt är det inte för en person att förstöra en annan människas liv och hur lätt är det inte för en person att rädda en annan människas liv. 

Mobbning förekommer inte bara i skolan. Det förekommer på arbetsplatser, i hemmet och i kyrkan. Men den mobbningen som används på dessa platser är psykisk mobbning. Vi fryser ut, ger blickar, lyssnar inte på vad personen i fråga har att säga. Vi ignorerar för att visa vad vi egentligen tycker om personen. 
Om man går till sig själv så tror jag vi alla någon gång har utsatt någon annan för mobbning. Vi har försvarat det med att: "Hon/han är så irriterande, jag behöver inte prata med henne/honom" eller "jag bestämmer vem jag bjuder på min fest, alla förutom hon." 

 10 000-30 000 långtidssjukskrivningar anses bero på mobbning på arbetet. Av 1443 självmord år 2007 var 100-300 direkt relaterade till mobbning på arbetsplatsen (Enligt docent Heinz Leyman som har forskat i frågan)
Vad får oss människor att behandla en annan människa med så lite respekt? Vad är det som får oss att snacka skit bakom ryggen på en annan person? Mår vi själva så dåligt att vi måste trycka ner andra för själva framtå i bättre dager.
Det är tragiskt, hemskt och otroligt respektlöst. Här kan vi tala om kränkande. Och det är ju så, ska vi se en förändring så måste vi vara förändringen. Vi kan bara börja med oss själva.

 Hur bemöter och behandlar människorna jag träffar? Hur vill jag själv bli bemött. Hur skulle jag känna mig om jag blev exkluderad. Vi måste komma ihåg att varje människa har ett värde. Behandla människan utifrån det värdet. 
Står vi upp mot mobbning så kan det resultera i att vi själva blir mobbade. Men är vi många som ställer oss upp så är vi iallafall inte ensamma. 

3 kommentarer:

  1. Jag har missat mobbingfilmen (kanske lika bra det). Men jag kommer väl ihåg Friendsfilmen, den är så fin (jag snyftade varje gång jag såg den). Som förälder är det en stor rädsla att ens barn ska bli utsatt för mobbing - jag har en kompis vars son inte vill gå till skolan för tillfället pga att klasskompisarna är så taskiga. Usch det gör ont i hjärtat bara jag tänker på det!

    SvaraRadera
  2. Clara: Jaaa idag =)

    Maria: Jag tycker friends verkligen har lyckats med sina reklamer.
    Åh jag känner med din vän. Det måste vara så hemskt. Man måste vara stark men det måste vara så svårt att se sitt barn lida så. Det påverkar ju en stor del av deras framtid. Man får hoppas att det slutar och att lärare, rektor och andra föräldrar gör något...

    SvaraRadera

b o s t r o m s All rights reserved © Blog Milk - Powered by Blogger